Üzleti szakoktató szak
ÜZLETI SZAKOKTATÓ SZAK (KVIFK)
levelező tagozatos pedagógiai képzés
A képzés célja
A képzés célja korszerű, szakmai, valamint pedagógiai-pszichológiai elméleti, továbbá a gyakorlati oktatáshoz szükséges gyakorlati ismeretekkel, tapasztalatokkal, készséggel rendelkező üzleti szakoktatók kibocsátása, akik elsajátították a tevékenységükhöz szükséges közgazdasági, szakmai és pedagógiai felkészültséget. A szakoktatói munka olyan sajátos szakmai és pedagógiai tevékenység, amelyben a választott szakiránynak (kereskedelem, vagy vendéglátás) megfelelő szaktudás elválaszthatatlan a gyakorlati munkához szükséges tapasztalatokon, továbbá az ezek átadásához szükséges pedagógiai-pszichológiai készségeken alapuló magas színvonalú jártasságtól.
Ezért tekintjük kiemelt feladatnak, hogy hallgatóink, akik csak a szakiránynak megfelelő középfokú szakképesítés (OKJ bizonyítvány) birtokában és két év szakmai gyakorlat alapján nyerhetnek felvételt a szakra. A képzés során olyan mesterségbeli és pedagógiai képességeket szereznek, amelyek alkalmassá teszik őket az iskolarendszeri szakoktatás és a felnőttképzés keretében a szakma műveléséhez szükséges gyakorlati tudás és készségek átadására.
A szerezhető végzettség megnevezése
Üzleti szakoktató a kereskedelmi szakirányon
vagy
Üzleti szakoktató a vendéglátó szakirányon
Elhelyezkedési lehetőségek
A végzett szakoktatók az iskolarendszerű szakképzés kereskedelmi, illetve vendéglátóipari szakközépiskoláiban, szakiskoláiban a felsőfokú szakképzés rendszerében a vendéglátó szakmenedzser képzésben, továbbá a felnőttképzést folytató vállalatoknál, intézményekben láthatnak el gyakorlati oktatói feladatokat.
A képzés fő jellemzői
A 8 féléves képzés keretében a hallgatók először a felsőfokú alapdiploma (bachelor) végzettség megszerzéséhez szükséges közös gazdasági, módszertani és szakmai ismereteket sajátítják el. Ezekre épülve kerül sor egyrészt a választott szakiránynak (kereskedelmi vagy vendéglátó) megfelelő szakmai tárgyak, másrészt a pedagógiai felkészültséghez szükséges elméleti és gyakorlati, módszertani tárgyak oktatására valamint a képzést záró oktatási gyakorlatokra.
· Alapvető gazdasági és módszertani tárgyak:
Mikro- és makroökonómia, Környezetgazdaságtan, Gazdaságpolitika, Gazdasági matematika, Statisztika, Számítástechnika, EU ismeretek, Gazdaságpszichológia, Üzleti idegen nyelv stb.
· Üzleti képzés egységes szakmai alapozó tárgyai:
Gazdasági jog alapjai, Vállalati gazdaságtan alapjai, Marketing alapjai, Pénzügyek alapjai, Általános és üzleti lélektan, Számvitel alapjai, Alkalmazott számítástechnika, Menedzsment alapjai, Fogyasztóvédelem stb.
· Pedagógiai – pszichológiai felkészültséget megalapozó tárgyak:
Neveléstan – neveléstörténet, Neveléslélektan, Didaktika, Alkalmazott szociológia, Felnőttek szakképzése, Felzárkóztatás stb.
· Választott szakiránynak megfelelő tárgyak:
Kereskedelmi szakirány |
Vendéglátó szakirány |
Bolti és kereskedelmi vállalkozás Általános és szakáruismeret Bolti technológia – minőségbiztosítás Kereskedelmi informatika Logisztika Kereskedelmi marketing Hungaricumok az EU-ban stb. |
Élelmezési és táplálkozási ismeretek Ételkészítési és értékesítési ismeretek Higiéné Vendéglátás technológiája Vendéglátó vállalkozás gazdálkodása szervezése Vendéglátó informatika Különleges ételek és italok stb. |
· Felkészítés a szakmai gyakorlatok oktatására
Szakmai (kereskedelmi, vagy vendéglátó) gyakorlatok módszertana, Tanulásmódszertan, Konfliktuskezelő tréning, Iskolai (tanműhelyi) oktatási – nevelési gyakorlat tanköteleseknek és felnőtteknek
Követelmények a tanulmányok során
Szakmai és pedagógiai záróvizsga a vizsgakövetelmények (180 kredit megszerzése) és a vizsgatanítás teljesítése után tehető. Részei:
· Záródolgozat megírása és megvédése
· Komplex szóbeli vizsga a szakiránytól függő szakmai, valamint pedagógiai – pszichológiai elméleti és szakmódszertani ismeretekből.
· Az oklevél megszerzése egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú „C” típusú vagy ezzel egyenértékű nyelvvizsgához kötött.